فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده فاطمه یعقوبی هشجین، طاهره الهی صفحات 7-26
    پژوهش حاضر ضمن بررسی میزان بروز و ماهیت تبعیض جنسیتی، رابطه تبعیض جنسیتی ادراک شده توسط زنان و میزان افسردگی، اضطراب و استرس در آن ها را بررسی کرد. نمونه ای متشکل از 103 زن به تصادف انتخاب شده و پرسشنامه های SSE (رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی) و مقیاس21-DASS را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شد. ضرایب همبستگی نشان داد که بین نمرات تبعیض جنسیتی ادراک شده، همچنین نمرات تمام زیرمقیاس های پرسشنامه رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی و افسردگی، اضطراب و استرس همبستگی معنادار مثبت وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که تبعیض جنسیتی به خصوص تجربه های تبعیض آمیز مربوط به طول زندگی، نقش مهمی در پیش بینی افسردگی، اضطراب و استرس زنان شرکت کننده دارد. یافته های پژوهش حاضر همسو با نتایج سایر پژوهش ها نشان داد که تبعیض جنسیتی به عنوان یک منبع استرس و اضطراب مختص زنان به صورت شایع در جامعه وجود دارد. با توجه به تاثیر نامطلوب تجربه های تبعیض آمیز جنسیتی بر سلامت روان زنان، لازم است ضمن آگاه کردن زنان از میزان شیوع این رویدادها در زندگیشان، آموزش هایی در سطح گسترده و درازمدت برای کاهش تصوراتقالبی آسیب رسان ارائه شود. همچنین پیشنهاد می شود در حیطه بهداشت روانی اقداماتی در جهت به کار گیری روش های مقابله ای کارآمد توسط زنان و در نتیجه کاهش یافتن این تجربه ها اجرا شود.
    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، زن، سلامت روان، افسردگی، اضطراب، استرس
  • محمود فال سلیمان، محمد حجی پور صفحات 27-52
    هدف این پژوهش در سه سطح جهانی، ملی و محلی تعریف شده که در سطح محلی این پژوهش به منظور بسط و توسعه دیدگاه های مشارکتی در احیای مراتع و افزایش توان و ظرفیت ترسیب کربن و نیز بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی ساکنان محلی اجرا شد. لذا در این زمینه به بسیج و توانمندسازی جامعه محلی زنان به عنوان ابزار اساسی برای مدیریت و مشارکت، همیاران دائم در مدیریت و احیای مراتع تحت عنوان سرمایه زیست محیطی منطقه، تشکیل گروه های توسعه روستایی زنان به عنوان سرمایه اجتماعی، صندوق های خرد اعتباری زنان به عنوان سرمایه مالی و توسعه روستاها و... عمل کرده است. بررسی عملکرد زنان در این پژوهش نشان می دهد که آن ها با تشکل های سازمان یافته در قالب گروه های توسعه روستایی در امر احیاء مراتع در فعالیت هایی همچون بذرچینی از گیاهان بومی منطقه، احداث نهالستان، کاشت و آبیاری گونه ها، در عرصه احیای مراتع مشارکت مستقیم داشته اند. هم چنین آن ها به طور غیر مستقیم با پذیرش نوآوری جدید سوختی، بوته کنی از مراتع را به میزان 75 درصد قبل کاهش داده اند و از طریق جمع آوری پس اندازهای کوچک خود در صندوق های خرد اعتباری به فعالیت های تولیدی- اقتصادی متنوعی برای کاهش وابستگی به شغل دامداری و استفاده از مراتع برای چرای دام اقدام کرده اند که نقش اصلی را در تعادل دام و مرتع داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه محلی پایدار، مشارکت، منابع طبیعی، پروژه بین المللی ترسیب کربن، زنان روستایی
  • زهرا کریمی موغاری، مینو نظیفی نایینی، سحر عباسپور صفحات 53-80
    امروزه با توجه به نقش زنان، اهمیت دادن به وضعیت اشتغال زنان و هدایت آن ها به بازار کار می تواند زمینه بهره گیری بهتر جامعه از این نیروی بالقوه را فرآهم آورد. به همین دلیل شناخت مجموعه عوامل زمینه ساز مشارکت هرچه بیش تر این جمعیت توانمند در عرصه های اقتصادی و اجتماعی کشور اولویت ویژه ای دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر متغیرهایی چون نرخ پوشش آموزش ابتدایی، متوسطه و عالی برای دختران، سهم ارزش افزوده بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی (شاخص مراحل توسعه)، مجذور سهم ارزش افزوده صنعت (شاخص توسعه یافتگی)، نسبت ازدواج به طلاق (شاخص اجتماعی – فرهنگی)، سهم مخارج دولت از تولید ناخالص داخلی (شاخص اندازه دولت) بر اشتغال زنان در ایران طی سال های 1390-1347 بود. بدین منظور از مدل شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که در دوره مورد بررسی افزایش درجه توسعه یافتگی کشور و بالا رفتن سطح تحصیلات زنان، بیش ترین تاثیر را در افزایش سهم زنان در نیروی کار داشته است.
    کلیدواژگان: اشتغال، زنان، توسعه اقتصادی، نرخ تحصیلات، شبکه عصبی
  • سید هدایت الله نوری، داود جمینی، علیرضا جمشیدی صفحات 81-102
    پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی بود، با هدف تحلیل فضایی و تعیین جایگاه هر یک از استان های کشور به لحاظ بهره مندی از شاخص های اشتغال زنان و تبیین میزان شکاف بین مناطق کشور در زمینه بهره مندی از شاخص های مذکور انجام شد. اطلاعات مربوط به 16 شاخص مورد بررسی در زمینه اشتغال زنان، از مستندات سال 1389 مرکز آمار کشور جمع آوری شد. در این مطالعه استان های کشور بر اساس شاخص های اشتغال زنان با استفاده از روش های آماری و مدل TOPSIS تحلیل شد. در این تحلیل از نرم افزارهای SPSS و ArcGIS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین استان های کشور از لحاظ بهره مندی از شاخص های اشتغال زنان نابرابری و شکاف زیادی وجود دارد. نتایج تحلیل خوشه اینشان داد، 20 درصد استان های کشور در سطوح بسیار بهره مند و بهره مند، حدود 13 درصد در سطح نسبتا بهره مند (متوسط) و حدود 67 درصد در سطوح محروم و بسیار محروم واقع شده اند. نهایتا نتایج تحلیلی پژوهش بر اساس نمایش توزیع فضایی با استفاده از نرم افزار ArcGIS، نشان داد که میزان بهره مندی از شاخص های اشتغال زنان در مناطق شمال غرب و شمال شرق ایران مطلوب تر و در مناطق مرکزی (به استثناء استان اصفهان) و جنوبی (جنوب، جنوب شرق و جنوب غرب) کشور وضعیت نامطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: شاخص های اشتغال، زنان، توسعه یافتگی، تحلیل فضایی، استان های ایران
  • داریوش حیاتی، شیوا احمدی صفحات 103-132
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی سازه های موثر بر پایگاه طبقاتی زنان روستایی خانوارهای کشاورز در شهرستان روانسر استان کرمانشاه با استفاده از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شد. جمعیت مورد مطالعه زنان روستایی بالای بیست سال بودند که در خانوارهای کشاورز زندگی می کردند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 324 زن به عنوان نمونه برگزیده شدند. یافته ها نشان داد زنان عضو طبقات اجتماعی مختلف از نظر سازه هایی همچون «مشارکت در فعالیت های دامی و زراعی»، «مدت زمان کار روزانه زن در هر کدام از بخش های اقتصادی» «درآمد زن»، «دارایی زن»، «میزان شرکت زن در دوره های آموزشی»، «سطح تحصیلات همسر/سرپرست»، «سن همسر/سرپرست»، «تعداد نفرات ساکن در شهر خانوار»، «تعداد نفرات شاغل خانوار»، «مشارکت اجتماعی زن»، «قدرت تصمیم گیری زن»، «استقلال زن» و «وضعیت تاهل» با هم تفاوت داشتند. نتایج حاصل از کاربرد آزمون تحلیل تشخیصی گام به گام نشان داد که هفت متغیر مشارکت در فعالیت های دامی، درآمد زن، شرکت در دوره های آموزشی، دارایی زن، سن همسر/سرپرست، مشارکت در فعالیت های زراعی و مدت زمان کار روزانه زن بیش ترین اهمیت را در تفکیک پایگاه طبقاتی زنان روستایی داشته اند. در کل یافته های پژوهش مبین این امر بود که زنان روستایی پایگاه مطلوبی نداشتند و این نتیجه بیان کننده کافی نبودن توجه به زن روستایی و جایگاه او بوده است. این مطلب نشان می دهد تلاش شایسته ای برای بهبود وضعیت زنان انجام نشده است یا اگر اقدامی شده موثر نبوده است.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، پایگاه طبقاتی، تحلیل تشخیصی، شهرستان روانسر، کرمانشاه
  • حسن افراخته، سودابه سرایی صفحات 133-158
    در برنامه های پیشین توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، به مشکلات و نیازهای بانوان توجه کافی نشده است. نقش زنان در روند توسعه جوامع بسیار مهم و انکارناپذیر است. با توجه به اهمیت زنان در فرایند توسعه، پژوهش حاضر، جایگاه زنان در برنامه توسعه چهارم و پنجم کشور را با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا بررسی کرده است. بررسی جایگاه زنان در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و سیاسی کشور هدف اصلی پژوهش بود. جایگاه زنان با استفاده از شش مولفه مشتمل بر متغیرهای متفاوتی ارزیابی و با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون وزن شاخص ها محاسبه شد. نتیجه نشان داد که در برنامه های توسعه کشور به جایگاه زنان و به ویژه زنان روستایی توجه کافی مبذول نشده است که می تواند ناشی از دیدگاه محدود برنامه ریزان بوده یا ریشه در نظام نهادی و باورهای اجتماعی داشته باشد که لازم است به تدریج درباره آن بازبینی شود.
    کلیدواژگان: زنان، برنامه های توسعه، تحلیل محتوی، موقعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی
  • ابوالقاسم یعقوبی، حسین محققی، نفیسه یاری مقدم صفحات 159-191
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های دلبستگی با کارکردهای سبک های تفکر دختران مقطع متوسطه شهر همدان بود. نمونه انتخابی شامل 340 دانش آموز دختر بود، که به روش تصادفی (خوشه ای) انتخاب شده بودند. برای سنجش فرضیه ها از پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان کولین و رید (تجدید نظر شده) و پرسشنامه کارکردهای سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر استفاده شد. در این پژوهش از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره و آزمون t برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که سبک دلبستگی ایمن بر خلاف سبک دلبستگی ناایمن بیش ترین سهم را در پیش بینی سبک تفکر قضایی، اجرایی و قانونگذارانه داشت و همبستگی مثبت بین آن ها معنادار بود، در ضمن بین کارکردهای سبک های تفکر و سبک دلبستگی ناایمن(اجتنابی و دوسوگرا) همبستگی منفی دیده شد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی ناایمن، کارکردهای سبک های تفکر، تفکر اجرایی، تفکر قانونگذارانه، تفکر قضایی
|
  • Seyedeh Fatemeh Yaaghoubi Hashjin, Tahereh Elahi Pages 7-26
    Present study studies the scale and nature of gender discrimination and also the relationship between perceived gender discrimination and depression, anxiety and stress. A sample of 103 women was selected randomly; Schedule of Sexist Events (SSE) and DASS-21scale were filled by respondents. The data was analyzed using Pearson correlation and linear regression. Correlation coefficients showed that there are significant positive correlations between the scores of perceived sexism as well as all sub-scales of SSE and depression, anxiety and stress. The results of regression analysis also indicated that sexism, particularly sexist events experienced in one’s life, have an important role in predicting depression, anxiety and stress among women.The results of the present study concordant with other studies indicated that sexism is commonly experienced by women as an important women specific source of stress and anxiety. According to the negative effects of sexist events on women's mental health it is necessary to make women aware of the prevalence of such events in their personal lives, and also to provide widespread long-term instructions in order to reduce harmful stereotypes related to them. Additionally, in mental health field, it is suggested that measures should be taken for women to use assertive responses for confronting sexism in order to reduce such negative experiences.
    Keywords: Sexism, Woman, Mental Health, Depression, Anxiety, Stress
  • Mahmoud Fall Soleiman, Mohammad Hajipour Pages 27-52
    The aim of this project is defined based on global, national and local levels in which the local level of this project was conducted to develop and widen participatory development approaches in rangeland rehabilitation, enhancement of Carbon Sequestration and improvement of socio-economic living conditions of local communities. Therefore women empowerment in local communities is a fundamental tool to manage and increase participation of women as managers, rehabilitate rangelands as environmental capital, formulate female rural development groups as social capital, generate women micro economy funds as financial capital and so on. Study of women performance in this research shows that women have had direct participation in seeding production, nursery establishment, planting and irrigation for rangeland rehabilitation through organized groups in Village Development Groups (VDGs). They have also had indirect participation through acceptance of fuel innovations and reduced rangeland degradation by 75%. Through the collection of small savings in micro- credit funds they also have had different economic & productive activities to decrease dependence to livestock and use of rangelands for grazing, which has a major role in livestock & rangelands balance.
    Keywords: sustainable local development, participation, natural global Carbon sequestration, rural women
  • Zahra Karimi Moughari, Minoo Nazifi Nainie, Sahar Abbaspour Pages 53-80
    Given the importance of role of women in today’s world, improvement of their employment and guiding them through labor market will provide an opportunity for society to benefit from this great potential work force. Thus identification of factors that make the conditions of cooperation of women in economic and social areas has main priority. Present study investigates the impact of some variables including Percentage of girls enrolled in primary, secondary and higher education, share of value-added of industry in GDP (development process indicator), square of the value added of industry (development index), marriage to divorce ratio (socio – cultural index), government share of GDP (size of government index) on women employment in 1968 to 2011. This research uses artificial neural network to analyze data. Findings indicate that in this time period increase in development of the country and proliferation of women education are the most influential factors among women as work force.
    Keywords: Employment, women, economic development, education rates, a neural network
  • Seyed Hedayatollah Nouri, Davood Jomeini, Alireza Jamshidi Pages 81-102
    The aim of the present study, as a descriptive analytical study, is spatial analysis and determination of position of each province of Iran in regard to women employment, and to explain the gap between the different regions of the country. Data on 16 indicators of women employment was gathered from 2010 documentations of Iran Statistics Center. Data were analyzed using SPSS software, TOPSIS Model and ArcGIS software. The results showed that there are wide gaps among the provinces regarding women employment indicators. The result of the cluster analysis indicated that in general, about 20 percent of the provinces were in very enjoyed and enjoyed level, about 13 percent in moderate level and about 67 percent in deprived and very deprived level. Finally, the analytic results of the study, based on display of spatial distribution using ArcGIS showed that the amount of enjoyment of women’s employment in northwest, east and north east of Iran is more desirable and in the central regions (except Isfahan) and southern regions they have an undesirable situation.
    Keywords: indicators of employment, women, development, spatial analysis, Iran's provinces
  • Dariush Hayati, Shiva Ahmadi Pages 103-132
    Present Study aims at identification of influential factors affecting social status of rural, farmer women in Ravansar, Kermanshah Province, using survey and questionnaire. Sample of the study was rural women living in farmer families and having more than 20 years of age. Through random sampling method 324 women were chosen. Results indicates that women belonging to different social strata vary in factors such as participation in farms and nursery, daily working duration of women in economic production, women earnings, woman belongings, women participation in educational courses, education level of spouse, age of spouse, number of people in that city, number of employed people in the family, social participation of women, decision making power of the women, independence of women and so on. Results of application of Discriminant Analysis show that seven variables of participation in nursery, woman earnings, participation in educational courses, women belongings, age of spouse, participation in farm activities and duration of daily work of women are most important variables in distinction of social status of women. In general the results indicated that rural women do not have appropriate social status therefore enough attention is not paid to rural women and their social status. There have not been enough efforts to improve women conditions and even if there had been, they have not been fruitful or successful. In this paper some suggestions have been made to executive institutions to improve rural women social status.
    Keywords: Farm Households Women, Social Status, Ravansar County, Discriminate Analysis, Kermanshah
  • Hassan Afrakhteh, Soudabe Saraei Pages 133-158
    The previous socio-economic and cultural plans of the country have not paid sufficient attention to women's problems and requirements. The role of women in development process is very important and unavoidable. This research has considered the role of women in the fourth & fifth development plans of Islamic Republic of Iran regarding women's importance on development process using content analysis technique. Studying the women's position on the socio- economic, cultural and political plans of country is the main aim of this research. The position of women has been evaluated based on six factors including different variables. The weight of each index has been measured using Shanon Entropy Method. The result shows that the country development plans have not paid sufficient attention to the women's position especially in rural areas. This can be due to planers limited approach or have roots in institutional system and social beliefs that should be gradually revised.
    Keywords: Women, Development plans, Content analysis, Socio, economic, cultural position
  • Abolghasem Yaaghoubi, Hossein Mohaghegh, Nafiseh Yari Moghaddam Pages 159-191
    The aim of the current study was investigating the relationship between attachment styles and thinking styles functions of high school female students in Hamadan. Chosen sample was 340 students from four high schools. Girl students were chosen randomly using cluster sampling method. Thinking style function was assessed using sternberg and wagner questionnaire and attachment style was evaluated using Collins & Read Adult Attachment questionnaire (reviewed version). Descriptive statistics and correlation matrix, multivariable regression, and t-test analyze were used for data analysis. The results indicated that secure attachment styles rather than insecure style have more impact on prediction of judgmental, executive and legislative thinking styles and positive correlation between them was statistically significant. In addition, there was negative correlation between thinking styles and insecure attachment style.
    Keywords: Secure, insecure attachment styles, Legislative, Judicial, Executive, Thinking Style Function